مدیرعامل شرکت فناوری بن یاختههای رویان جهاددانشگاهی گفت: برای درمان فلج مغزی و اوتیسم نیز از سلولهای بنیادی استفاده میشود که در مرحله کارآزمائی بالینی فاز سه هستیم.
دکترمرتضی ضرابی افزود: لازم است فرهنگسازی در زمینه استفاده از سلولهای بنیادی و ذخیره سازی این سلولها با اطلاع رسانی و ابزارهای رسانهای انجام شود تا مردم بتوانند از خدمات ذخیره سازی سلولهای بنیادی و خون بند ناف به نحو موثری استفاده کنند.
وی افزود: کاری که در زمینه سلولهای بنیادی آغاز شد، حاصل دوراندیشی پژوهشکده رویان بود و مرحوم دکتر کاظمی آشتیانی در نامهای به مقام معظم رهبری اعلام کرد سلولهای بنیادی به عنوان تحول در پزشکی مطرح است و اگر امروز وارد این عرصه بشویم، در آینده میتوانیم حرف برای گفتن داشته باشیم و تنها نگرانی محققان این حوزه، مسائل اخلاقی است که رهبری تاکید کردند روی سلولهای بنیادی کار شود و از آن به عنوان ثروت هنگفتی نام بردند و امروز مشخص است هر کشوری به این دانش دست یافته، به یک ثروت بی انتها دسترسی دارد.
دکتر ضرابی با اشاره به این که هدف این است سلولهای بنیادی از منابع مختلف را در مجموعه رویان جمع آوری کنیم، گفت: سلولهای بنیادی سلولهایی هستند که تشکیل دهنده همه بافتهای بدن بوده و این سلولها را میتوان از مغز استخوان، خون بند ناف، خون محیطی، بافت چربی و ریشه دندان شیری به دست بیاوریم.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه رویان اظهار کرد: دانش سلولهای بنیادی یک تحول در علم پزشکی ایجاد کرده و تلاش میکنیم در درمان بیماریهای صعب العلاج از سلولهای بنیادی استفاده کنیم و فرهگسازی ترغیب خانوادهها به ذخیره سازی یا اهداء سلولهای بنیادی در واقع به عنوان بیمه سلامتی است.
وی با بیان اینکه خون بند ناف یکی از منابع سلولهای بنیادی است که بعد از تولد نوزاد دور ریخته میشود، افزود: برخی مراجع علمی میگویند نمونه خون بند ناف را تا ۲۵ سال میتوان نگهداری کرد و برخی معتقدند برای مدت نامحدود میتوان آنها را نگه داشت.
دکتر ضرابی با اشاره به اینکه سلولهای بنیادی در بیماریهایی با منشاء خونی، انواع سرطان خون، تالاسمی، نقص سیستم ایمنی و ... استفاده میشود، گفت: از نمونهها ذخیره ده سلولهای بنیادی تاکنون در درمان ۳۱ بیمار مبتلا به سرطان خون استفاده شده که بیش از ۸۰ درصد این پیوندها موفق بوده است.
وی اظهار کرد: برای درمان فلج مغزی و اوتیسم نیز از سلولهای بنیادی استفاده میشود که در مرحله کارآزمائی بالینی فاز سه هستیم و امیدواریم طی سه تا پنج سال آینده در درمان این بیماریها از سلولهای بنیادی استفاده کنیم.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه رویان با اشاره به فعالیت پالایشگاه محصولات زایمانی رویان عنوان کرد: همراه با تولد نوزاد پنج جزء زایمانی شامل خون و بافت بند ناف، پردههای جنینی، مایع جنینی و ... خارج میشود که دورریختنی نیست و از پرده جنینی در درمان سوختگی، جراحی قرنیه و زخم دیابتی میتوان استفاده کرد.
وی در ادامه با اشاره به اینکه هر واحد خون بند ناف اگر بخواهد وارد کشور شود، ۴۵ هزار یوور هزینه دارد، اظهار کرد: در حال حاضر دو بانک خصوصی و عمومی خون بند ناف در کشور داریم و خانوادهای که بخواهد برای خودش سلول بنیادی ذخیره کند باید با مراجعه به سایت ما و دفاتر استانها ثبت نام و قرارداد منعقد کند و هزینه ۶ میلیون تومانی پرداخت شود، اما در بانک عمومی، هزینه پرداخت نمیشود و دولت پرداخت میکند و پیشنهادات تشویقی میتواند خانوادهها را ترغیب بکند.
دکتر ضرابی با بیان این که نمونههای سلولهای بنیادی برای هر کسی که تطابق ژنتیکی داشته باشد، قابل استفاده است، گفت: در بانک عمومی نمونه را اهداء میکنند که در این بانک نزدیک به ۵۰۰۰ نمونه خون بند ناف و در بانک خصوصی نزدیک به ۱۸۵ هزار نمونه داریم.
وی با اشاره به این که در مجموع ذخیره سازی ۱۸۵ هزار نمونه خون بند ناف در کشور انجام شده و بزرگترین بانک خون بند ناف خاورمیانه را داریم، اظهار کرد: در کل کشور دفاتر نمایندگی فعال و ۴۵ نمایندگی داریم و کرمان از استانهای فعال است و نزدیک به ۱۰ هزار نمونه را تاکنون جمع آوری کرده و نمونههایی از درمان بیمارانی را در کشور داریم از استان کرمان پیوند شده است.
مدیرعامل شرکت فناوری بن یاختههای رویان در بخش دیگری از سخنانش گفت: موفق شدیم اولین نمونه مخزن نگهداری سلولهای بنیادی را در کشورمان بسازیم که ساخت آن در انحصار چند کشور محدود بود و بعد از دو سال کار مطالعاتی با همکاری یک شرکت دانش بنیان این مخزن ساخته شد و امیدواریم دیگر برای نگهداری نمونههای سلولهای بنیادی نیاز به واردات این تانک نداشته باشیم و تکنولوژی پیشرفته در برودت منفی ۱۹۶ درجه نمونهها را نگهداری کند.
منبع: خبرگزاری صدا و سیما